Samsung Galaxy Z Flip5 Review

Το Samsung Galaxy Z Flip5 είναι το νέο αναδιπλούμενο smartphone της Samsung, που επιτέλους προσφέρει πραγματικές αναβαθμίσεις σε σχέση με τις δύο προηγουμένες γενιές.

Εξωτερική οθόνη

Samsung Galaxy Z Flip5 External screen
Η εξωτερική οθόνη του Z Flip5

Η κύρια αναβάθμιση που δέχθηκε το Samsung Galaxy Z Flip 5, αφορά στην εξωτερική οθόνη, η οποία πλέον είναι στις 3,4″ με ρυθμό ανανέωσης στα 60hz, ανάλυση 720χ748, προστασία Gorilla Victus 2 και μέγιστη φωτεινότητα 1600nits.
Η οθόνη, έχει επίσης ένα μοναδικό σχήμα. Αντί για ορθογώνιο, η οθόνη του καλύμματος έχει σχήμα φακέλου και δεν είναι μόνο για εμφάνιση, αλλά εξυπηρετεί και έναν σκοπό. Αυτό το εκτεταμένο τμήμα της οθόνης φιλοξενεί τα κουμπιά πίσω και αρχικής οθόνης που χρησιμοποιούμε για την πλοήγηση σε οποιαδήποτε εφαρμογή, διασφαλίζοντας ότι το interface της εφαρμογής δεν έχει αποκλειστεί ή παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι Χάρτες Google, τα Μηνύματα Google/Samsung, το Netflix, το WhatsApp και το YouTube , όλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οθόνη 3,4 ιντσών. Για την πληκτρολόγηση μηνυμάτων, έχουμε την ίδια διάταξη πληκτρολογίου όπως όταν χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο στην κύρια οθόνη. Και μπορούμε να δούμε και βίντεο, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την μεγάλη οθόνη. Εκτός από τις εφαρμογές, μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορα γραφικά στοιχεία στην οθόνη εξωφύλλου.

Περιλαμβάνονται βασικά γραφικά στοιχεία όπως ο καιρός, το ξυπνητήρι και το ημερολόγιο, μαζί με επιλογές όπως το πλήθος βημάτων και συντομεύσεις για αγαπημένες επαφές. Φυσικά, η Samsung έχει προσθέσει πολλές επιλογές προσαρμογής στην οθόνη εξωφύλλου. Υπάρχουν επτά προφορτωμένα θέματα εξωφύλλου για να διαλέξετε και μπορείτε να προσθέσετε και τα δικά σας. Μπορείτε να ορίσετε οποιαδήποτε εικόνα ως ταπετσαρία και μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά επιλογών πλαισίου για να δώσετε στυλ στην εμφάνιση της ταπετσαρίας.

Υπάρχουν επίσης πολλές «ενημερωτικές προεπιλογές» που δείχνουν την ώρα, την ημερομηνία, την μπαταρία και τις πληροφορίες καιρού, μαζί με μια προσαρμόσιμη συντόμευση εφαρμογής (ορισμένη στην κάμερα από προεπιλογή). Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η οθόνη προσφέρει έναν αριθμό προκαθορισμένων απαντήσεων όταν θέλουμε να απαντήσουμε γρήγορα σε ένα μήνυμα από την οθόνη εξωφύλλου. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τις δικές μας προσαρμοσμένες απαντήσεις.

Όσο για την εμπειρία χρήσης της οθόνης εξωφύλλου, είναι πολύ καλή. Το μέγεθος είναι αρκετό για να διευκολύνει την αλληλεπίδραση με εφαρμογές και άλλα στοιχεία στην οθόνη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι αρκετά καλό για να παρακολουθούμε ένα βίντεο. Η οθόνη του καλύμματος γίνεται επίσης εξαιρετικά φωτεινή, αν και ο αλγόριθμος αυτόματης φωτεινότητας δεν είναι ο καλύτερος και συχνά έπρεπε να μειώνεται χειροκίνητα.

Σχεδιασμός

Samsung Galaxy Z Flip5 Design
Samsung Galaxy Z Flip5 Design

Κάθε Galaxy Z Flip ήταν πιο όμορφο από το προηγούμενο και το Z Flip 5 είναι το πιο όμορφο μέχρι τώρα, εν μέρει λόγω της ολομαύρης πρόσοψης όταν η οθόνη του καλύμματος είναι απενεργοποιημένη. Η σχεδίαση έχει λάβει πολλή αγάπη από τη Samsung και ενώ δεν μπορούμε να τα δούμε όλα, υπάρχουν πολλές αναβαθμίσεις σχεδιασμού στο νέο Flip.
Η μεγαλύτερη από αυτές τις αναβαθμίσεις είναι μια νέα άρθρωση. Το Galaxy Z Flip 5 διπλώνει χωρίς να αφήνει κενό.

Samsung Galaxy Z Flip5 Hinge
Το Samsung Galaxy Z Flip5 κλείνει σχεδόν πλήρως

Και η νέα άρθρωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς σε χαρακτηριστικά όπως η αδιαβροχοποίηση IPX8 ή η ικανότητα της αναδιπλούμενης οθόνης να παραμένει ανοιχτή σε πολλές γωνίες. Όπως τα παλαιότερα Z Flips, έτσι και το Z Flip 5 αντέχει σε 200.000 διπλώσεις στους 25 βαθμούς Κελσίου. ο αριθμός αυτός φτάνει έως και τις 30.000 σε υπερβολικό κρύο (-20 βαθμοί Κελσίου) και στις 150.000 στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Κύρια οθόνη

Samsung Galaxy Z Flip5 main scree
Samsung Galaxy Z Flip5 κύρια οθόνη

Η κύρια οθόνη, δεν έχει λάβει πολλές ουσιαστικές βελτιώσεις. Εξακολουθεί να είναι Super AMOLED 6,7 ιντσών 120 Hz με ανάλυση 2640 x 1080 pixel, αν και τώρα με μέγιστη φωτεινότητα 1750 nits. Η αυξημένη φωτεινότητα είναι εύκολα αισθητή κατά τη χρήση, είτε σε εσωτερικούς είτε σε φωτεινά εξωτερικά περιβάλλοντα. Και το Z Flip 5 έχει επίσης όλα τα συνηθισμένα πλεονεκτήματα AMOLED, από τις ευρείες γωνίες θέασης και το βαθύ μαύρο έως τα ζωηρά χρώματα. Η αναδιπλούμενη οθόνη του Z Flip 5 είναι επίσης εξαιρετικά ομαλή χάρη στον ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Όπως το Z Flip 4, το Z Flip 5 έχει προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης. Η οθόνη θα ανέβει μόνο στα 120 Hz όταν την αγγίζετε. Όταν δεν το αγγίζετε, ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να πέσει έως και 24 Hz στις περισσότερες εφαρμογές. Οι εφαρμογές βίντεο θα αλλάξουν τον ρυθμό ανανέωσης μεταξύ 24 Hz και 30 Hz, η εφαρμογή της κάμερας αναγκάζει το ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz και η οθόνη κλειδώματος λειτουργεί στα 96 Hz.

Samsung Galaxy Z Flip5 crease
Samsung Galaxy Z Flip5 διπλώνει στη μέση

Όσο για το τσάκισμα της οθόνης, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οπτικά, φαίνεται υπό συγκεκριμένη γωνία, αλλά η παρουσία του γίνεται συχνά αισθητή όταν κάνετε κύλιση, επειδή οι συσκευές Galaxy Z Flip διπλώνουν κατακόρυφα και έτσι η πτυχή περνάει στην οθόνη από τη μία πλευρά στην άλλη.

Κάμερες

Samsung Galaxy Z Flip5 Cameras
Samsung Galaxy Z Flip5 Cameras

Η Samsung μπορεί να μην έχει αλλάξει το hardware της κάμερας στο Galaxy Z Flip 5, αλλά το νέο τηλέφωνο τραβάει σίγουρα πολύ καλύτερες φωτογραφίες χάρη στους βελτιωμένους αλγόριθμους κάμερας και το νέο τσιπ Snapdragon.


Όσον αφορά τη γενική ποιότητα εικόνας, οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας την κύρια κάμερα 12MP έχουν εξαιρετική λεπτομέρεια και δυναμικό εύρος. Και ενώ δεν έχει κάμερα τηλεφακού, έχει πολύ καλά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούμε ζουμ 2x στην κύρια κάμερα, τουλάχιστον όταν το περιβάλλον είναι καλά φωτισμένο. Η εξαιρετικά ευρεία κάμερα δεν είναι τόσο καλή, ειδικά όταν πρόκειται για την εξαγωγή λεπτομέρειας από πιο σκοτεινές περιοχές της σκηνής, αλλά συνολικά τα αποτελέσματα είναι ευχάριστα κατά τη λήψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκεί που το Z Flip 5 θα ήθελε βελτίωση είναι οι λήψεις σε χαμηλό φωτισμό και τη νύχτα. Ενώ η κύρια κάμερα καταγράφει αρκετή λεπτομέρεια, σε πολλές περιπτώσεις αφήνει κάποιο θόρυβο, ακόμα και όταν υπάρχει αρκετός αριθμός τεχνητών φώτων τριγύρω. Το ίδιο ισχύει και για την εξαιρετικά ευρεία κάμερα. Η αποκλειστική λειτουργία Νυχτερινής λειτουργίας ανακουφίζει πολλά από τα προβλήματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και τη νύχτα και για τις δύο πίσω κάμερες και είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε όσο πιο συχνά γίνεται. Απλώς λάβετε υπόψη ότι η Νυχτερινή λειτουργία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε δευτερόλεπτα για τη λήψη φωτογραφιών με την εξαιρετικά ευρεία κάμερα, έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι λίγο ασταθή. Για να αποφύγουμε το κούνημα και το θάμπωμα στη Νυχτερινή λειτουργία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία Flex. Εκτός από την αποφυγή θολών λήψεων, η διατήρηση του τηλεφώνου σε λειτουργία σημαίνει επίσης ότι η Νυχτερινή λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιεί μεγαλύτερη έκθεση για ακόμα καλύτερες φωτογραφίες από ό,τι όταν τραβάμε φωτογραφίες με το τηλέφωνο στο χέρι.

Το Galaxy Z Flip 5, όπως όλα τα πτυσσόμενα της Samsung, έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά τη λήψη selfie, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσετε τις πίσω κάμερες για selfie χρησιμοποιώντας την οθόνη του καλύμματος ως σκόπευτρο. Και με τη μεγαλύτερη οθόνη κάλυψης του Z Flip 5, μπορείτε σχεδόν να αγνοήσουμε την μπροστινή κάμερα των 10 MP και να χρησιμοποιήσουμε τις πίσω κάμερες για όλες τις selfie και να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Samsung Galaxy Z Flip5 Camera Options
Samsung Galaxy Z Flip5 Camera Options

Το Z Flip 5 διαθέτει επίσης τις άλλες συνήθεις λειτουργίες λήψης που βρίσκονται στις ναυαρχίδες της Samsung. Υπάρχουν λειτουργίες Pro και Pro Video που μας επιτρέπουν να αλλάζουμε τις παραμέτρους λήψης, όπως ταχύτητα κλείστρου πριν τραβήξουμε φωτογραφίες, Single Take για λήψη ποικίλων αποτελεσμάτων με ένα μόνο πάτημα του κλείστρου, Director’s View για λήψη βίντεο χρησιμοποιώντας όλες τις κάμερες ταυτόχρονα, και τις συνήθεις λειτουργίες Food, Panorama, Slow Motion και Super Slow-Mo που κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνουν τα ονόματα. Υπάρχει επίσης η λειτουργία hyperlapse, η οποία έχει μια ρύθμιση για τη λήψη του νυχτερινού ουρανού. Το Z Flip 5 δεν υποστηρίζει την εφαρμογή Expert RAW της Samsung, αλλά έχει την εφαρμογή Camera Assistant που μας επιτρέπει να αλλάζουμε ρυθμίσεις όπως το Auto HDR και το softening εικόνας και μας επιτρέπει να αποφασίσουμε εάν η κάμερα δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα εικόνας, την ταχύτητα εστίασης ή την ταχύτητα λήψης και μας επιτρέπει να αναγκάσουμε το χρονόμετρο της κάμερας να τραβήξει πολλές λήψεις αντί για μία.

Software

Samsung Galaxy Z Flip5 Software
Samsung Galaxy Z Flip5 Software

Η εμπειρία λογισμικού στα smartphone Galaxy Z Flip είναι λίγο πολύ παρόμοια με τα μη αναδιπλούμενα τηλέφωνα της Samsung και το ίδιο ισχύει για το Galaxy Z Flip 5. Το μοναδικό χαρακτηριστικό που εκμεταλλεύεται τον αναδιπλούμενο παράγοντα είναι αυτό που η Samsung ονομάζει Flex Mode. Εάν ξεδιπλώσουμε το τηλέφωνο μέχρι τη μέση, ορισμένες εφαρμογές θα εμφανίζονται στο επάνω μισό της οθόνης, ενώ το κάτω μισό λειτουργεί ως επιφάνεια αφής. Η εφαρμογή κάμερας, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τη μισή οθόνη ως σκόπευτρο, ενώ η άλλη μισή κρατά όλα τα χειριστήρια.

Samsung Galaxy Z Flip5 Flex Mode
Samsung Galaxy Z Flip5 Flex Mode

Στην εφαρμογή YouTube, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κάτω μισό για όλα τα στοιχεία ελέγχου βίντεο. Όλα τα άλλα είναι απλώς τα ίδια που βρίσκουμε σε οποιαδήποτε άλλη ναυαρχίδα Galaxy που δεν διπλώνει (το Samsung DeX δεν υποστηρίζεται, ωστόσο). Το One UI 5.1.1, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στα Galaxy Z Fold 5 και Galaxy Z Flip 5, δεν φέρνει σημαντικές νέες λειτουργίες, ίσως επειδή η Samsung τις κρατάει για το One UI 6.0, επομένως η εμπειρία λογισμικού είναι μάλλον παρόμοια με αυτή του Galaxy Z Flip 4. Και όπως το Flip 4, το Galaxy Z Flip 5 θα λάβει τέσσερις γενιές αναβαθμίσεων λειτουργικού συστήματος Android και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας.

Απόδοση

Samsung Galaxy Z Flip5 Performance
Samsung Galaxy Z Flip5 απόδοση

Όσον αφορά την απόδοση του Z Flip 5, το Snapdragon 8 Gen 2 για Galaxy που έκανε το ντεμπούτο του στη σειρά Galaxy S23 είναι εκπληκτικό, επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το Galaxy Z Flip 5 αποδίδει εξαιρετικά. Είναι ένα γρήγορο τηλέφωνο που σπάνια θα μας προδώσει. Υπάρχουν μερικά κολλήματα εδώ και εκεί, επομένως η απόδοση του Z Flip 5 δεν είναι τόσο τέλεια όσο στο Galaxy S23 Ultra, αλλά αυτά τα κολλήματα είναι πολύ σπάνια για να είναι ενοχλητικά. Ωστόσο, λόγω της συμπαγούς σχεδίασης, το Galaxy Z Flip 5 δεν είναι τόσο καλό στο να διαχέει τη θερμότητα, ώστε να μπορεί να ζεσταίνεται λίγο στις άκρες κατά την εκτέλεση παιχνιδιών ή τη λήψη βίντεο μεγάλης διάρκειας. Στην πραγματικότητα, η Samsung επιβεβαίωσε επίσημα ότι το Z Flip 5 δεν έχει τις δυνατότητες απαγωγής θερμότητας των άλλων κορυφαίων προσφορών της Samsung, γι’ αυτό και δεν λαμβάνετε υποστήριξη Samsung DeX.

Samsung Galaxy Z Flip5 Ram Plus
Samsung Galaxy Z Flip5 Ram Plus


Το Galaxy Z Flip έρχεται επίσης με μόνο 8 GB RAM, ανεξάρτητα από την έκδοση που αγοράζετε. Υποστηρίζει RAM Plus, τη δυνατότητα που χρησιμοποιεί έως και 8 GB εσωτερικής αποθήκευσης ως εικονική RAM, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εφαρμογών που κλείνουν πολύ γρήγορα στο παρασκήνιο. Το επιθετικό κλείσιμο εφαρμογών στο παρασκήνιο μπορεί να είναι μια σκόπιμη απόφαση της Samsung προκειμένου να κάνει η μπαταρία του Flip 5 να διαρκέσει περισσότερο.

Ποιότητα ήχου και κλήσεων

Το Z Flip 5 διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία, με ένα αποκλειστικό ηχείο στο κάτω μέρος και το ακουστικό να λειτουργεί ως το άλλο κανάλι. Αυτό συμβαίνει με κάθε ναυαρχίδα smartphone της Samsung εκτός από τη σειρά Galaxy Z Fold, και η ποιότητα είναι λίγο πολύ παρόμοια. Η μία αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι τα ηχεία του Z Flip 5 είναι λιγότερο βαριά στα μπάσα, αλλά εκτός από αυτό, κάνουν καλή δουλειά. Γίνονται αρκετά δυνατά και παραμένουν χωρίς παραμόρφωση στη μέγιστη ένταση και είναι περισσότερο από επαρκείς για βίντεο και μουσική.

Samsung Galaxy Z Flip5 Esim
Samsung Galaxy Z Flip5 Esim

Το Z Flip 5 έχει επίσης εξαιρετική ποιότητα λήψης δικτύου και κλήσεων, κάτι που είναι αναμενόμενο. Οι λειτουργίες συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν πλέον υποστήριξη για Wi-Fi 6E. Ωστόσο, η Samsung επέλεξε για άλλη μια φορά μια υποδοχή κάρτας SIM ενώ η λειτουργία διπλής SIM είναι διαθέσιμη μόνο εάν έχετε eSIM για τον δεύτερο αριθμό.

Μπαταρία

Samsung Galaxy Z Flip5 Battery
Samsung Galaxy Z Flip5 Battery

Το Galaxy Z Flip 5 έχει την ίδια χωρητικότητα μπαταρίας με τα δύο τελευταία Z Flips, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, λόγω της αποτελεσματικότητας του τελευταίου Snapdragon. Όταν το Galaxy Z Flip 3 ή το Z Flip 4 θα είχαν πρόβλημα να προσφέρουν τέσσερις ώρες οθόνης, μπορείτε να έχουμε έως και έξι ώρες οθόνης στο Z Flip 5, ενώ ο συνολικός χρόνος εκτός φορτιστή είναι έως και 20 ώρες . Το battery drain σε αδράνεια έχει μειωθεί ιδιαίτερα, γεγονός που επιτρέπει να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Always On Display. Τούτου λεχθέντος, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Galaxy Z Flip 5 μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε. Με λιτή χρήση, μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει ακόμη και περισσότερο από μια ημέρα, αλλά αν αφήσουμε πράγματα όπως πολλές ώρες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 5G, πλοήγηση και φωτογραφία, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να μειωθεί έντονα. Οι χρόνοι φόρτισης ποικίλλουν επίσης. Ενώ μπορούμε να φορτίσουμε έως και 50% σε 30 λεπτά με τον φορτιστή 25W της Samsung, η πλήρης φόρτιση διαρκεί σχεδόν 90 λεπτά.

Επιλογος

Το Galaxy Z Flip 5 είναι ένα φοβερό τηλέφωνο. Αυτή η μεγαλύτερη οθόνη καλύμματος από μόνη της είναι ένας σημαντικό πόλο έλξης και βελτιώσεις όπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καλύτερες φωτογραφίες από τις κάμερες, παρά το γεγονός ότι το υλικό της κάμερας παραμένει ίδιο και ταχύτερη απόδοση χάρη στο Snapdragon 8 Gen 2, όλα συνδυάζονται για να κάνουν αυτό το τηλέφωνο ένα πλήρες πακέτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα. Το Z Flip 5 δεν είναι τέλειο, αλλά είναι η καλύτερη συσκευή στη σειρά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να αλλάξει από ένα κανονικό τηλέφωνο σε ένα πτυσσόμενο, και είναι επίσης μια καλή αναβάθμιση για τους κατόχους του αρχικού Galaxy Z Flip 3 και του Galaxy Z Flip 4.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του Samsung Galaxy Z Flip5στο κανάλι μας στο YouTube!

Please follow and like us:

Samsung Galaxy Z Flip5

€ 1.369,00
8.5

Σχεδιασμός

9.0/10

Λειτουργικό

9.0/10

Μπαταρία

8.0/10

Τιμή

8.0/10

Pros

  • Μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη
  • Αδιαβροχοποίηση
  • Βελτιωμένη απόδοση μπαταρίας
  • Μείωση κενού αναδίπλωσης

Cons

  • Μικρή βελτίωση στις κάμερες
  • Χρόνος φόρτισης
  • Τιμή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *